Marloes Durinck
mei 17, 2016
7. Atelier van Tuil
mei 17, 2016


sculpturen | steen, bronsTielsestraat 57 - 4021 HB Maurik
m 06 364 29 978

hagonius@xs4all.nl
www.wimhage.wordpresscom

Ik ben meer dan 20 jaar begonnen met schilderen, als hobby. Bij het CKV in Wageningen heb ik me voor alle cursussen ingeschreven. Dat vond ik geweldig. Dat heb ik zeven, acht jaar gedaan.

In 2001 vroeg een buurvrouw of ik zin had in beeldhouwen, of ik een dag mee wou. Geen idee wat me te wachten stond, of ik dat wel leuk zou vinden. Dat was Afrikaans beeldhouwen in Renkum. Ik was meteen verkocht en heb voor de dag erna bijgetekend. Inmiddels geef ik er advies en indien nodig les.
In Wageningen heb ik beeldhouwles gevolgd. Marko Markov heeft me de kunstacademie aangeraden, dat heb ik gedaan.
Ik heb deeltijd in Enschede gedaan. Van de zes jaar heb ik er vier afgemaakt, toen ben ik eraf gegooid. “Je zegt te weinig”, dat was de reden. Ik ben overgestapt naar Arnhem, dat heeft een jaar geduurd. Daar ben ik dus ook van af gegooid, om dezelfde reden.
Ik heb me om laten scholen tot steenhouwer. Als stagiaire heb ik stage gelopen bij Jan van Ijken en Ton Mooy. Bij de laatste heb ik twee jaar ornamenten gehakt voor de Sint Jan in Den Bosch. Na zijn pensionering heb ik zes jaar bij Ton gelopen als leerling. Handen, hoofden, gezichten enzovoort, klassiek beeldhouwles dus. Dat betekent heel veel kopiëren.
Voor dat klassieke werk heb ik in Arendonk les gevolgd. Dat is een dag in de week boetseren naar portret en model. De duur bedraagt vijf à zes jaar voor de eerste fase en twee à drie voor de tweede fase. Je kan daar niet voor zakken, maar er wel van af gegooid, d.w.z. geweigerd voor de tweede ronde. “Geen kunst”, vond de jury. In mijn vrije werk zit zo’n 4000 uur (dat is nog niet af) en verder heb ik heel veel werk van Tons les (kopieerwerk) laten zien. Dat hebben ze me dus ingewreven. Naast m’n werk heb ik Gottfried Bammes standaardwerk “Die Gestalt des Menschen” vertaald. Dat heb ik ook ingeleverd, was ook geen kunst aan.
Kom vooral kijken en zien of het werk echt geen kunst is.

Gast bij Marga van Wiggen, Maurik