8. Molen Prins van Oranje
mei 17, 2016
9. Galerie AchterBuren
mei 17, 2016


video-installatieMolenwal 7 - 4116 BW

m 06 260 882 22
nlbosland@gmail.com
www.nellekebosland.nl
soundcloud.com/beatmeisterin
Een samenwerking tussen Nelleke Bosland en Floor Remmelzwaal. Ritmische, geometrische herhalingen van georganiseerd geluid, golvend door strepen en fakkels, worden gerandomiseerd tot samenvallende patronen. Niet wetend waarnaar te kijken, is de geest koortsachtig geneigd te zoeken naar bevestigende structuren en betekenis die er niet is. Er is alleen de spanning van de drummende oscillaties en modulaties met de snel knipperende lagen van vierkanten en vervormde perspectieven, ruimtes en landschappen.

Nelleke Bosland
Met tape en bewegende lichtprojecties verandert Nelleke Bosland bestaande architectuur in vervreemdende werelden. Wat is voor, wat is achter, wat is boven, wat is onder? Helder gekleurde lijnen en schaduwen dansen en buitelen ritmisch door elkaar, spiegelende vlakken zorgen voor een verwarrende herhaling. De locatie vervlecht zich zo met de projectie, de tape zorgt voor onverwachte ruimtelijke verbindingen en smeedt tegelijk alles tot een geheel.

In het videowerk zijn ruimtelijke tekeningen met tape en marker het uitgangspunt. De basis is altijd analoog: getekend, geknipt en/of geplakt. Met digitale middelen ontwikkelt zij vanuit de analoge beelden snelle, repeterende en kleurrijke abstracte werelden.


Floor Remmelzwaal aka Beatmeisterin
Floor Remmelzwaal is componist en instrumentenbouwer. Ze soldeert haar eigen synthesizers en combineert deze met voorgebouwde analoge en digitale klankkasten, effectpedalen, computers en sensoren. Ze zoekt in de ether naar geluiden die niet voortkomen uit resonantie in het fysieke universum. Ze geeft elektronische instrumenten een stem en een dialoog. De muziek is ondergeschikt aan georganiseerd geluid; vrij van culturele constructen zoals verhaal, melodie, harmonie of emoties. De luisteraar is dus volledig vrij om de muziek individueel te ervaren. Bijzondere oscillaties, banshee gejammer en verpletterende ruis voert het individu mee naar waar hij of zij zich ook bevindt.

Beatmeisterin wil haar synthesizers in staat stellen tot interactie en spontaan reageren op licht, kunst, beweging, elkaar, het publiek en de omgeving. Op die manier is ze dirigent in plaats van instrumentalist.

gast in Molen Prins van Oranje