4. Voormalig Streekarchief
mei 17, 2016
Corrie Keessen
mei 17, 2016


sculpturen | sieradenAchterbonenburg 6 - 4116 bd
m 06 208 326 15

dejong.anjo@gmail.com
anjodejong.nl

Over mij
Ik ben geboren in 1962 op een boerderij in Buren GLD. Al vanaf jonge leeftijd ben ik bezig met ontwerpen en creëren. Na mijn opleiding en 20 jaar een kantoorbaan te hebben gehad heb ik de switch gemaakt naar “de Bronswereld”.
Werkend in een bronsgieterij als ciseleur en door vele contacten met kunstenaars werd ik gegrepen door de kunst. Als autodidact ben ik gekomen tot waar ik nu ben; een kunstenaar met een atelier en galerie in een historische pand in Buren. Door goed te kijken naar de dieren waartussen ik opgroeide leerde ik over hun anatomie, hoe ze staan en bewegen, hun natuurlijke poses en rusthoudingen.. Het verzorgen van de dieren leerde me over hun vacht, de spieren, hun huid en hoe ze aanvoelen. Mijn kennis over de dieren zorgde dat ik met boetseren nog dichter bij de dieren kwam, de huid van het dier werd de huid van het boetseerwerk.

Dierenserie
Een realistische serie van bronzen dieren hoort nu tot mijn collectie. Zoals schapen, de koeien en paarden. Door opdrachten te mogen uitvoeren kwamen daar dieren bij zoals onder andere een aalscholver, loopeenden, en ijsvogels.

Tegenwoordig haal ik ook veel inspiratie uit bomen. Brons kent vele gezichten. De ruwe, pure en elementaire stukken stralen iets natuurlijks uit. De grillige vormen van gegoten brons vormen prachtige contouren zoals bij de kroon van een boom. Bovendien vertoont de huid van het brons grote overeenkomsten met de bast van de boom en zijn takken. Onderzoekend en experimenteel werkend heb ik deze oervormen samen gebracht tot een geheel: de boomsculpturen. Het zijn opnieuw de bomen die mijn inspireren tot een minder realistische serie. De takken, stronken, het zomer- en winterhout, de jaarringen en de opbouw van de mergstralen prikkelen mijn fantasie. Ook die van de bezoeker zo blijkt in de galerie. Zo kan een kleinstukje hout veranderen in een voor het oog compleet stadje.
De keuze voor een uniek oud houten sokkel kan een beeld een extra dimensie geven. Het zorgt voor een verbindend element in verankering en stabiliteit. Vooral is het ook van toegevoegde waarde als esthetisch verbindend element.

Dit voorjaar heeft Anjo samen met Rob de Heer een expositie, gewijd aan: De Bomen van Buren “kastanjes in kunst gegoten’’
Tijdens de kunstroute van Buren B!zonder is deze expositie te bezichtigen.

Voormalig Streekarchief